2013. szeptember 19.

Ébredések

A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek "odabenn mégis élnek". A lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni őket az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi. (port.hu)

Többször láttam már ezt a filmet, de száraz szemmel még sosem tudtam végignézni. Igaz történet alapján készült és ezúttal nekem még az sem számít, hogy az eredeti eseményeket mennyire változtatták meg és mennyire színezték ki, mert ha csak egy töredéke is igaz, már megérdemel minden érzést és elismerést, amit a nézőből kivált.

Két színészóriást láthatunk: a félénk tudós-orvos szerepében nagy kedvencemet, Robin Williamst, a betegében pedig Robert De Nirót, aki ezzel a felkavaró alakításával szinte Dustin Hoffman Esőemberének nyomába is léphetne.

Nehéz többet írni erről a filmről, hiszen minden annyira a helyén van, érzékeny egyensúlyt teremtve: egészség és betegség, tragikum és finom humor, felelősség és vidámság, harc és elfogadás.

Hiányoznak manapság az ilyen filmek. Nem kell nagy költségvetés, döbbenetes technika, lélegzetelállító látványvilág és 3D, csak egy jó történet, jó színészek, megfelelő kidolgozottság és egy olyan üzenet, ami mély nyomot tud hagyni a nézőben.

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése